Mare, Statiune, Vila

Costinestiul de altadata vs. Costinestiul din prezent

Multi care aud astazi de Costinesti sunt incercati de o mare de emotii si amintiri frumoase. Din pacate, astazi au ramas doar nostalgiile si aici ma refer la cei care se distrau in Costinesti acum 15-20 de ani. Se pare ca locul de la Marea Neagra care poarta numele de “Statiunea tineretului” si  care atragea mii de studenti din toate colturile tarii odinioara, nu mai este ce a fost. Astazi nu mai poti simti aceleasi emotii, deoarece multe s-au schimbat.

Este adevarat ca acum Costinestiul a capatat un aspect mai modern si a fost imbunatatit pe alocuri, dar arata mai degraba plin de betoane si fel de fel de constructii noi si multe tarabe. Unde sunt vechile hoteluri sau vechile tabere studentesti? Totul se afla in paragina. Poate va amintiti de Hotel Azur, Hotel Forum, Discoteca Ring, casutele de piatra si casutele de lemn. Ce se intampla cu unul dintre simbolurile statiunii, reprezentat prin epava esuata numita “Evanghelia”? Sincer, ma indoiesc daca mai rezista 10 ani. Ce se intampla cu plajele mult mai stramtorate care candva erau salbatice si dadeau impresia de libertate? Asta se intreaba si cei care au apucat sa cunoasca si sa se bucure de vechiul Costinesti.

Daca inainte garile erau pline de studenti atat de 1 mai cat si in sezonul estival propriu-zis, acum sunt cam goale. Inainte erau vestite trenurile pline de tineri. Nici nu se mai poate spune ca este o statiune doar pentru tineret. Noul aspect al statiunii si serviciile oferite atrag chiar si persoanele de mult trecute de varsta a doua. Ritmurile de rock si folk din jurul Obeliscului  de candva, au disparut. Acum terasele rasuna a ritmuri orientale si muzica comerciala. Aleile candva libere si pline de verdeata sunt napustite de comercianti care de care mai dubiosi. Dintr-o oaza de relaxare si distractie in adevaratul sens al cuvantului a ajuns un loc care nu mai iese cu nimic in evidenta fata de restul statiunilor.

Candva Amfiteatrul de vara atragea numai nume mari din cinematografia acelor ani de mult apusi si devenise un adevarat fenomen. Inainte vedetele noastre dadeau autografe pe banda rulanta, iar acum bate vantul. Tot ce a mai ramas este Gala Tanarului Actor. Nu mai zic cate spectacole si concerte in aer liber care erau antrenante si iti ajungeau direct la inima.

Sa nu uitam de Radio Vacanta, care era singurul radio care rasuna in statiune inca de la primele ore ale diminetii. Cine cunoaste, DJ-ul era Andrei Partos si punea muzica de suflet si de calitate incat puteai sa faci dedicatii oricand celor dragi. Acum te plimbi prin statiune si auzi muzica de la zeci de radiouri odata incat nu mai intelegi nimic. Totul pare un haos si un ritm alert, care in loc sa te relaxeze si sa te binedispusa mai mult de oboseste.

Uitasem sa mentionez de alt punct de atractie pentru studentii de odinioara si anume satul de pescari, care si-a pierdut farmecul de altadata. Tot ce vezi este un bazar intins cu ritmuri orientale si comercianti care incearca sa-ti bage pe gat produse chicioase.

Nici preturile nu mai sunt ce au fost. Ganditi-va ca inainte studentii mergeau in tabere daca prindeau bursa si nu le trebuiau sume enorme de bani ca sa se distreze si sa-si faca toate poftele. Acum trebuie sa scoti zeci de milioane ca sa stai numai 5 zile la mare. Asta este si din cauza ca s-au construit numai pensiuni si hoteluri moderne si fitoase care nu au preturi tocmai pentru toate buzunarele.

Cine nu mergea sa se distreze inainte la Costinesti se spunea ca “nu exista si ca mai bine sta acasa”. Era o intreaga nebunie. Daca erai in rand cu lumea trebuia neaparat sa mergi in fiecare an la statiunea tineretului. In prezent, Costinestiul nu ramane decat o nostalgie a vremurilor trecute. Daca inainte era distractie si libertate, acum este banal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *